Altcoinler nasıl seçilir veya analiz edilir?

tarafından
57
Altcoinler nasıl seçilir veya analiz edilir?

Altcoin nedir?

“Altcoin” kelimesi “alternatif” ve “coin” kelimelerinden türetilmiştir. Altcoinler Bitcoin’in tüm alternatiflerini ifade eder. Altcoinler, Bitcoin (BTC) ile aynı özellikleri paylaşan kripto para birimleridir. Örneğin, Bitcoin ve altcoinler benzer bir temel çerçeveye sahiptir. Altcoinler de Bitcoin gibi eşler arası (P2P) sistemler gibi çalışır ve kod paylaşır.

Elbette Bitcoin ve altcoinler arasında da belirgin farklar vardır. Bu farklardan biri, bu altcoinler tarafından işlemleri doğrulamak ya da blok üretmek için kullanılan mutabakat mekanizmasıdır. Bitcoin iş kanıtı (PoW) mutabakat mekanizmasını kullanırken, altcoinler tipik olarak hisse kanıtı (PoS) kullanır. Farklı altcoin kategorileri vardır ve bunlar en iyi konsensüs mekanizmaları ve benzersiz işlevleri ile tanımlanabilir.

İşte en yaygın altcoin türleri:

Madencilik tabanlı

Madenciliğe dayalı altcoinler, en yaygın olarak PoW olarak bilinen ve sistemlerin madencilik yoluyla yeni coin üretmesine olanak tanıyan iş kanıtı yöntemini kullanır. Madencilik, blok oluşturmak için karmaşık problemlerin çözülmesini gerektirir. Monero (XMR), Litecoin (LTC) ve ZCash (ZEC) madencilik tabanlı altcoinlere örnek olarak gösterilebilir.

Stablecoins

Stablecoinler, başından beri kripto alım satımına ve kullanımına damgasını vuran oynaklığı azaltmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle stabilcoinlerin değeri, değerli metaller, itibari para birimleri veya diğer kripto para birimleri gibi bir mal sepetinin değerine sabitlenir. Sepet, kripto para biriminin sorunlarla karşılaşması durumunda bir rezerv görevi görür. Dai (DAI), USD Coin (USDC) ve Tether (USDT) stabilcoinlere örnek olarak verilebilir.

Güvenlik token’ları

Adına uygun olarak, bir menkul kıymet token’ı, borsalarda işlem gören geleneksel menkul kıymetlere benzer. Geleneksel hisse senetlerine benzerler ve mülkiyet ya da temettü şeklinde öz sermayeyi temsil ederler. Menkul kıymet token’ları, fiyatlarının hızla değer kazanma olasılığının yüksek olması nedeniyle yatırımcıların ilgisini çekmektedir.

Memecoinler

Memecoinler bu şekilde adlandırılır çünkü iyi bilinen kripto para birimlerinin aptalca bir yorumunu temsil ederler. Genellikle ünlüler ve kripto alanındaki popüler influencer’lar tarafından abartılırlar. Örneğin popüler meme coin’ler Dogecoin (DOGE) ve Shiba Inu (SHIB), Tesla’nın CEO’su ve tanınmış kripto meraklısı Elon Musk tarafından sık sık fiyatlarının yükseltilmesine neden oluyor.

Yardımcı token’lar

Utility token’lar, belirli bir ağ içerisinde ödüller, ağ ücretleri ve satın alımlar gibi hizmetler sağlamak için kullanılır. Hizmet token’ları, güvenlik token’larının aksine öz sermaye sunmaz. Örneğin Filecoin (FIL), merkeziyetsiz bir depolama ağında depolama satın almak için kullanılan bir yardımcı token’dır.

Altcoinleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Altcoin temel analizi, bir altcoin hakkındaki mevcut tüm bilgilere bakmayı ve bunları değerlendirmeyi içerir. Satın alınacak en iyi altcoinleri tam olarak anlamak ve değerlendirmek için kripto para biriminin kullanım durumlarına ve ağına ve projenin arkasındaki ekibe bakmayı içerir.

Altcoinleri ya da herhangi bir kripto parayı analiz ederken amaç, söz konusu varlığın aşırı değerli mi yoksa düşük değerli mi olduğunu anlamaktır. Aşırı değerli varlıklardan kaçınılması gerekirken, düşük değerli varlıklar daha idealdir. Çünkü aşırı değerli varlıklar muhtemelen düşük performans gösterecek ve gerçek değerlerine gerileyecektir. Öte yandan, düşük değerli varlıklar daha fazla büyüme potansiyeline sahiptir ve sürekli olarak kârlıdır.

Kapsamlı bir analiz, yatırım kararlarınızla ilgili en iyi kararı vermenize yardımcı olacaktır.

İşte yatırım yapmadan önce kripto para biriminin nasıl analiz edileceğine dair bazı yararlı yönergeler:

Adım 1: Teknik incelemeyi analiz edin ve değer önerisini bulun

Bir token’ın tanıtım belgesini incelemek, kullanım durumları, hedefleri ve ekibin proje için vizyonu gibi birçok ilgili bilgi sağlayacaktır. Tanıtım belgesi, altcoinin kullanıcıları için nasıl değer sağlayacağına dair iyi bir resim vermelidir.

Örneğin Bitcoin için değer önerisi şu şekildedir: “Merkez bankası veya tek bir yöneticisi olmayan, aracılara ihtiyaç duymadan eşler arası bir ağ üzerinde kullanıcıdan kullanıcıya gönderilebilen merkeziyetsiz bir dijital para birimi.”

Bir altcoin’in değer önerisi, onunla ilgili diğer bilgileri analiz etmeye devam ederken size rehberlik edebilir.

Adım 2: Artan talep ve istikrarlı (veya azalan) arz arayın

Arz ve talebe bakmak, bir sonraki kripto yatırımınızı değerlendirmenin en iyi yollarından biridir. Artık altcoinin kullanıcılarına nasıl değer kattığına dair net bir resim elde ettiğinize göre, arz ve talebi nasıl yönlendirdiğine bakmanın zamanı geldi.

Basitçe söylemek gerekirse, altcoin, arzın sürekli olarak azalacağı veya sabit kalacağı şekilde talep artışını kolaylaştıracak teşviklere sahip olmalıdır. Talep arzı aştığında, fiyatlar yükselir ve böylece daha da fazla talebi körükler.

Bunu yapmak için Cointelegraph’ın Fiyat Endeksleri ve Piyasa Haberleri gibi kaynakların yanı sıra Coin 360’ın Isı Haritası ve CoinMarketCap‘e erişebilirsiniz.

Adım 3: Projenin arkasındaki ekibi ve paydaşları değerlendirin

Artık projenin neler sunabileceğini iyi anladığınıza göre, projenin arkasındaki ekibi iyice değerlendirmek de önemlidir. Projenin tanıtım belgesinde ekip hakkında bilgi bulabilirsiniz, ancak onlar hakkında bağımsız araştırma yapmaya da çalışın. Resmi proje sitesinin ekip sayfasına ve herkesin erişimine açık olması gereken LinkedIn profillerine göz atabilirsiniz.

Her bir üyenin geçmişini araştırırken aşağıdaki soruları sorun:

  • Geçmişte başka saygın ve başarılı projelerde çalışmışlar mı?
  • Kimlik bilgileri nedir?
  • Kripto topluluğunun ve blok zinciri ekosisteminin saygın üyeleri mi?

Amaç, projenin arkasındaki ekibin deneyimli olup olmadığını ve ne yaptıklarını bilen uzmanlardan oluşup oluşmadığını bulmaktır. Bu konudaki araştırmanızı desteklemek için zincir üzerindeki analiz platformlarına ve blok zinciri kaşiflerine bakabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya profillerini inceleyebilir ya da katıldıkları konuşmalar için Twitter’a göz atabilirsiniz.

Örneğin Ethereum’un böylesine güçlü bir yatırım topluluğu var çünkü Ethereum üzerinde çalışan her birey Ethereum sahipleri için değer yaratıyor. Yüksek ücretler ve yavaş işlemler gibi sorunlara rağmen, geliştiriciler, topluluk kurucuları ve diğer üst düzey yetenekler hala Ethereum ile ilgili projelere katılmak istiyor.

Örneğin AAVE ve OpenSea gibi platformlar Ethereum üzerine inşa edilmiştir. Projeyi destekleyen güçlü bir çekirdek ekip sağlamanın ardındaki mantık, bunun bir dalgalanma etkisi yaratmasıdır. Güçlü ve yetenekli bir ekibe sahip bir proje, daha da güvenilir ileri görüşlü kişileri çeker ve böylece Ethereum gibi platform üzerine daha da fazla proje ve iyileştirme yapılmasına olanak tanır. Bu kişiler projeyle ilgili mevcut platformları ve girişimleri sürekli olarak geliştirmeye çalışarak para birimi sahipleri için daha da fazla değer yaratır.

Hangi altcoin platformları en fazla potansiyele sahip?

Altcoin yatırımı söz konusu olduğunda, aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli seçenekler vardır. Ancak, akıllı bir yatırım yapacağınızdan emin olmak için hangilerinin en fazla potansiyele sahip olduğunu bilmek her zaman akıllıca olacaktır.

  • Ethereum: Ethereum’un birçok kişi tarafından “Altcoinlerin Kralı” olarak adlandırılmasının bir nedeni var. 2013 yılında Vitalik Buterin ve kurucu ortakları tarafından yaratılan Ethereum, merkeziyetsiz uygulamalar (DApps) oluşturmak için kullanılan bir akıllı sözleşme platformudur. Kurucular, Ethereum’un akıllı sözleşmeler için kendi programlama dili olan Solidity’yi tasarladılar. Mevcut merkeziyetsiz finans alanının çoğunluğu Ethereum’un blok zincirine dayanırken, yerel token Ether (ETH) gün geçtikçe kullanışlılığı açısından gelişmeye devam ediyor.
  • Chainlink: Chainlink, gerçek dünya verilerini dahil ederek akıllı sözleşmeleri başka bir seviyeye taşıyor. Chainlink sayesinde Ethereum akıllı sözleşmeleri artık diğer uygulama programlama arayüzlerine çağrı yapabilmenin yanı sıra küresel olaylara ve diğer varlık fiyatlarına göre hareket edebiliyor. Chainlink’in değeri yükselmeye devam ederken, eski Google CEO’su Eric Schmidt’in de aralarında bulunduğu değerli paydaşları danışmanlarından biri olarak bünyesine katıyor.
  • Stellar Lumens: Stellar, merkeziyetsiz platformu aracılığıyla küresel bankacılık sistemlerini birleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle, Alchemy Pay ve Single Euro Payments Area gibi bağlantısız ödeme yöntemlerini kullanır. Stellar ağı daha sonra bu sistemleri merkeziyetsiz bir defter aracılığıyla birbirine bağlar. Stellar ile rekabet halinde olan Ripple, SEC ile karşılaşması onu savunmasız hale getirdi. Bu durum, Stellar’ı en iyi küresel ödeme ağı olma yolunda dizginleri ele geçirmek için birinci sınıf bir konuma yerleştiriyor.
  • Aave: Aave, günümüzde en iyi borç verme protokollerinden biridir ve borç alanlara güvenlik ve anonimlik sunmaya devam etmektedir. Popülerliği nedeniyle, borç alanların ödünç aldıkları miktardan daha fazla teminat sunmaları gerekmektedir. Teminat, kredi süresi boyunca güvenli bir şekilde emanette tutulur. Temerrüt durumunda, borç verene akıllı sözleşme aracılığıyla otomatik olarak ödeme yapılır.

Kaynak