EMA İndikatörü Nedir? – Midas

tarafından
21
EMA İndikatörü Nedir? – Midas

EMA İndikatörü Nedir?

Hareketli ortalama göstergelerinin en hızlı, güncel ve trend belirleyici indikatörü olan EMA sayesinde, trend değişimlerini henüz havadayken hissetmek ve aksiyon almak daha kolay! EMA indikatörü hakkında A’dan Z’ye merak ettiğin her şey bu yazıda.

EMA indikatörü, piyasalardaki fiyat değişikliklerine en hızlı tepki verme süresine sahip hareketli ortalama olmasıyla, yatırımcıların ilgisini haklı olarak üzerinde topluyor. Moving average (hareketli ortalama) çeşitleri arasında Basit Hareketli Ortalama (SMA) ve Ağırlıklı Hareketli Ortalama (WMA) birleşimine benzer bir formüle sahip olan EMA indikatörüyle, yatırım stratejilerinde sen de harikalar yaratabilirsin. Hadi, hazır heyecanın artmışken hemen detaylara geçelim!

EMA İndikatörü Nedir? Ne İşe Yarar? 

Fiyat eğilimlerinin yönünü belirlemek için kullanılan hareketli ortalamalardan biri olan EMA (Exponential moving average: Üssel hareketli ortalama), son fiyat verilerine yön vererek güncel piyasanın eğilimlerini anlamayı sağlıyor. Basit Hareketli Ortalama (SMA) ve Ağırlıklı Hareketli Ortalama (WMA) ile birlikte en çok kullanılan, en önemlisi de bu iki ortalama indikatörünün birleşiminden oluşan EMA indikatörü, günlük alım-satım kararlarında alım-satım sinyallerini oluşturmak için kullanılıyor.  

EMA indikatörü, günlük piyasalarda döviz ya da hisse senedi paritelerindeki değişimleri gözlemeye ve analiz etmeye yarıyor. EMA indikatörü sayesinde piyasaya giriş anı ya da alım-satım kararlarını uygulamaya koyma zamanlarında en doğru kararları almak mümkün oluyor. EMA’nın en ayırt edici özelliğinin ise, fiyat ortalaması alınırken yakın dönemde gerçekleşen hareketliliklere daha fazla önem vermesi olduğunu söylemek mümkün. 

EMA İndikatörünün Tarihçesi

En eski finans indikatörleri arasında yer alan EMA’nın tarihi 1960’ların başlarına uzanıyor. EMA indikatöründe Robert Goodel ve Charles Holt adlı iki bilim insanının imzası bulunuyor. Matematik profesörü ve yazar Robert Goodel’in Ayrık Zamanın Düzgünleştirilmesi, Tahmini ve Öngörüsü adlı kitabı, EMA indikatörüne temel kaynak oluşturuyor. Texas Üniversitesi Profesörü Charles Holt’un çalışmaları da Goodel’in fikrinin gelişmesine önayak oluyor. Böylece, günümüzde geleneksel finans araçlarından kripto piyasasına dek her alanda sıkça kullanılan bu analiz metodu ortaya çıkıyor. 

EMA İndikatörünün Kullanım Alanları

Hareketli ortalamalar arasında yakın dönemde gerçekleşen en güncel fiyatları kullanması nedeniyle çok tercih edilen EMA indikatörü, hisse senetleri ve emtia alım-satımlarında, döviz işlemlerinde, kripto para piyasasında ve Forex işlemlerinde fiyat hareketliliğini analiz etme, trendleri okuyabilme, piyasanın teknik analizini yapabilme amacıyla kullanılıyor. 

EMA Nasıl Hesaplanır? 

EMA indikatörünü hesaplamak için şöyle bir formül bulunuyor:

EMA = (Kapanış Fiyatı – EMA Önceki Değer) * Düzeltme Faktörü + EMA Önceki Değer

Formülde yer alan kapanış fiyatı, hesaplama yapılan zamandaki güncel fiyatı ifade ediyor. Düzeltme faktörü ise seçilen periyodun uzunluğuna bağlı olarak belirleniyor ve 2/(Periyod+1) gibi bir formül ile bulunuyor. EMA, hareketli ortalama indikatörleri arasında en güncel verileri sunmasıyla biliniyor. Bu nedenle formülde yer alan “EMA önceki değer” biriminin güncel kalabilmesi için EMA hesaplarının sık periyotlarla yapılmasında fayda bulunuyor.

EMA Nasıl Yorumlanır? 

Trend yönünü belirleme konusunda hassas terazi kadar incelikli analizler sunabilen EMA indikatörünü okurken, yükselme ve düşme eğilimlerine bakmak gerekiyor. EMA yükseliyorsa ve yatırım aracı fiyatı EMA’ya yakın seyrediyorsa bu tablo, “alım zamanı” olarak okunuyor. EMA indikatörü düşüş trendindeyse ve yatırım enstrümanının fiyatı da EMA’yı geçtiyse, bunu da “satış sinyali” olarak okumak gerekiyor. Ancak unutma, daha isabetli yatırım kararları için EMA ile birlikte bir hareketli ortalamaya daha başvurmak işe yarayabilir.

EMA İndikatörleri Hangileri? 

EMA indikatörleri gün sayısı üzerinden isimlendiriliyor. EMA 9, EMA 20, EMA 50, EMA 100, EMA 150, EMA 200 ve daha pek çok EMA modeli, yatırımcılar tarafından yatırım stratejilerinin özelliklerine göre talep görüyor. EMA çeşitleri nasıl hesaplanır sorusuna ise bir örnekle yanıt vermek mümkün: EMA 50, bugünden itibaren geride kalan 50 günün kapanış fiyatlarının toplanarak 50’ye bölünmesiyle bulunuyor. 

EMA indikatörü piyasadaki değişimlere diğer indikatörlerden çok daha duyarlı olmasını, hesaplamasında yakın dönem fiyatlamalara daha çok başvurulmasına borçlu. Bu nedenle EMA’nın yanında belirtilen gün sayısından kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli piyasa eğilimlerini çıkarmak mümkün oluyor. Örneğin; piyasada day trader yapan bir yatırımcı kısa vadeli EMA indikatörünü tercih etmeli, swing trade işlemleri yapan bir yatırımcı ise orta ya da uzun vadeli EMA indikatörlerini seçmeli. 

EMA İndikatörünün Avantajları Nelerdir? 

EMA indikatörü, yatırım kararlarını piyasalardaki fiyat değişimlerini takip ederek almak isteyenlere çok sayıda avantaj sunuyor. Bu avantajlardan en çok öne çıkanlar ise şöyle: 

  • EMA indikatörü piyasayı okuyabilmek, fiyat değişimlerini ve trendleri takip edebilmek isteyen yatırımcılara en kolay yollardan birini sunuyor. 
  • EMA, piyasalardaki en güncel fiyat değişikliklerine odaklandığı için diğer hareketli ortalamalardan çok daha fazla direkt yarar sağlıyor..
  • EMA indikatörü kolaylıkla MACD, RSI ve ADX gibi diğer teknik analizlerle bir arada kullanılabiliyor ve böylece çok daha kesin sonuçlara ulaşılabiliyor. 
  • Kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli formül seçenekleri sayesinde her türlü yatırımcı için uygun analizler içeriyor.
  • Kısa vadeli fiyat dalgalarından yararlanarak hızlı kâr elde etmek isteyen yatırımcılar için en iyi yöntemlerden birini sunuyor. İstenirse bir günlük hesaplamalara da imkan sunan EMA indikatörü ile trend analizi yaparak hızlıca alım-satım işlemi gerçekleştirmek mümkün hale geliyor. 
  • EMA, en son fiyatları içerdiği için trend değişikliklerinde ilk haber veren indikatör olma özelliği taşıyor.

EMA İndikatörünün Dezavantajları Nelerdir?

EMA indikatörü tüm piyasa trendlerine karşı sonsuz hassasiyeti ve hızlı reaksiyonuna rağmen bazı dezavantajları da beraberinde getirebiliyor. EMA’nın muhtemel dezavantajları şunlardan oluşuyor: 

  • EMA diğer hareketli ortalamalara göre uygulaması biraz daha zahmetli bir formüle sahip. 
  • Hızlı aksiyon almak isteyenlerin tercihi olan kısa EMA indikatörleri, bazı koşullarda piyasayı sağlıklı okuyamayıp yanlış sinyaller gönderebiliyor. 
  • EMA’nın güncel fiyat değişimlerine bağlılığı nedeniyle tek başına kullanılması önerilmiyor. Çok daha isabetli kararlar için EMA’nın yanında mutlaka MACD ya da RSI gibi gösterge analizlerinin de kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde EMA tek başına yanıltıcı olabiliyor. 

Hareketli göstergeler ve teknik analizler dünyasında uzmanlaşıp profesyonel bir yatırımcı olman için Midas burada! Yatırım kararlarını almadan önce sen de Midas’ın zengin içeriklerini takip edebilirsin. Midas, App Store ve Play Store uygulamalarıyla her zaman seninle!

EMA İndikatörü Nedir?

Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.

Kaynak