Teknik analizde sıkça kullanılan alçalan kanal nedir?

tarafından
50
Teknik analizde sıkça kullanılan alçalan kanal nedir?

Düşüş trendindeki bir varlığı satın almak riskli bir manevra olabilir çünkü çoğu yatırımcı dönüşleri tespit etmekte zorlanır ve trend derinleştikçe yatırımcılar derin kayıplar yaşar. Bu gibi durumlarda, alçalan kanal formasyonlarını tespit edebilmek yatırımcıların düşüş trendinde alım yapmaktan kaçınmasına yardımcı olabilir.

“Düşüş fiyat kanalı” olarak da bilinen “alçalan kanal”, varlığın fiyat hareketini sınırlayan birbirine paralel iki aşağı yönlü trend çizgisi çizilerek oluşturulur.

Alçalan kanal nasıl çizilir?

Bir düşüş trendinde, fiyat hareketi bir dizi düşük tepe ve düşük dip oluşturur. Paralel trend çizgileri kullanılarak daha düşük yüksekler ve daha düşük düşükler birleştirilerek alçalan bir kanal çizilir. Ana trend çizgisi ilk olarak iki veya daha fazla düşük tepenin bağlandığı yerde çizilir. Ardından, kanal çizgisi olarak da adlandırılan paralel bir çizgi çizilerek düşük dipler birleştirilir.

Azalan bir kanal içindeki fiyat hareketi, ayıların ana trend çizgisine doğru herhangi bir rahatlama rallisinde satış yapmasıyla güneye doğru hareket etmeye devam ediyor.

Alçalan kanal formasyonu. Kaynak: TradingView

Yukarıdaki grafikte yer alan varlık düşüş trendinde olup daha düşük yüksekler ve daha düşük düşükler oluşturmaktadır. Ana trend çizgisi iki düşük tepe noktası (elips olarak işaretlenmiştir) birleştirilerek çizilirken, paralel kanal çizgisi iki tepki alçak noktası birleştirilerek çizilmiştir.

Fiyat kanal çizgisine ulaştığında, boğalar fiyatın cazip hale geldiğine inanır ve satın alırlar, ancak ayılar boğaların kendi yollarına gitmesine izin verecek durumda değildir. Fiyat ana trend çizgisine ulaştığında ve trend aşağı yönlü kaldığında satış yaparlar.

Kanal içindeki işlem genellikle rastgeledir ancak iki paralel çizgi arasında sınırlıdır. Kanalın altında bir kırılma, düşüş momentumunun arttığını ve bunun aşağı yönlü bir sıçramaya neden olabileceğini gösterir.

Tersine, alçalan kanalın kırılması trendde olası bir değişikliğe işaret eder. Bazen bu kırılmalar yeni bir yükseliş trendiyle sonuçlanır, ancak diğer durumlarda fiyat hareketi düşüş trendine devam etmeden önce bir aralık oluşturur.

Alçalan kanal kırılmaları

THETA/USDT daily chart. Source: TradingView

Yukarıdaki grafikte THETA token, 16 Nisan ve 9 Mayıs’ta yapılan iki düşük tepe noktasının birleştirilmesiyle ana trend çizgisinin oluştuğu alçalan bir kanalda gösterilmektedir. Kanal çizgisini 18 Nisan’daki tepki düşük seviyesinden çizilen paralel çizgi oluşturuyor.

Yukarıda görüldüğü gibi, fiyat hareketi büyük ölçüde bu iki çizgi arasında kafeslenmiştir. Boğalar 17 Haziran’da fiyatı kanalın üzerine itti ancak daha yüksek seviyeleri sürdüremedi. Ayılar yine hızlı bir şekilde fiyatı kanala geri çekerek agresif boğaları tuzağa düşürdü.

Kanal çizgisinin altında birkaç ani yükseliş oldu ancak mum çubuklarındaki uzun kuyruklar boğaların bu düşüşleri satın almak için kullandığını gösteriyor. Bu, çizgilerin nasıl güçlü destek ve direnç görevi gördüğünü gösterir.

THETA fiyatı 24 Temmuz’da kanalın üzerine çıktı ve küçük bir konsolidasyonun ardından toparlanma devam etti. Bu, olası bir trend değişikliğine işaret eden bir kırılmayı doğruladı.

XMR/USDT günlük grafik. Kaynak TradingView

Monero (XMR) 23 Haziran 2019’da zirve yaptı ve ardından düşüş trendine başladı. Kanalın ana trend çizgisi, 8 Temmuz 2019 ve 8 Ağustos 2019’daki düşük zirvelerin birleştirilmesiyle oluşturulurken, kanal çizgisi 16 Temmuz 2019’daki düşük seviyeden çizildi. XMR/USDT çifti 4 Ocak 2020’ye kadar kanal içinde işlem görmeye devam etti.

Boğalar 5 Ocak 2020’de fiyatı kanalın üzerine itti ve kapattı. Bu, trendde olası bir değişikliğin sinyalini verdi. Hedefe, kanalın yüksekliğini koparma seviyesine ekleyerek ulaşılabilir.

Yukarıdaki durumda, kanalın derinliği 31,50 dolar idi. Bunu 51,80$’daki kırılma seviyesine eklediğimizde 83,30 dolarık bir hedef ortaya çıktı. Parite, formasyon hedefini kolayca aştı ve 15 Şubat 2020’de 96,90 dolardan aşağı döndü.

Bu, yatırımcıların hedefi bir rehber olarak kullanmaları, ancak diğer destekleyici göstergeleri ve kalıpları analiz ettikten sonra pozisyonu kapatmaya karar vermeleri gerektiğini göstermektedir.

Alçalan kanal dağılımları

LUNA/USDT günlük grafik. Kaynak TradingView

Terra’nın LUNA tokenı 21 Mart’ta 22,40 dolar ile zirveye ulaştı. Daha sonra, azalan bir kanal formasyonu içinde işlem görmeye başladı. Ayılar 18 Nisan’da fiyatı kanal çizgisinin altına çekti ancak daha düşük seviyeleri sürdüremediler. Boğalar 23 Nisan’da fiyatı kanala geri itti ve agresif ayıları tuzağa düşürdü.

Satıcılar 19 Mayıs’ta tekrar kanal çizgisinin altına indi. Boğaların fiyatı kanala geri itme girişimleri 20 Mayıs ve 21 Mayıs’ta başarısız oldu ve geçerli bir kırılmayı doğruladı. Kırılmanın formasyon hedefi 5,10 dolardı ve LUNA/USDT çifti 3,91 dolardan dip yaptı.

Alçalan kanal formasyonunu bununla karıştırmayın!

BTC/USDT günlük grafiği. Kaynak TradingView

Bitcoin (BTC) fiyatı 11 Aralık 2020’de 17 bin 500 dolardan 8 Ocak 2021’de 41.950 dolara keskin bir yükseliş göstermişti. Söz konusu fiyat hareketinde, bir boğa bayrağı formasyonu görülse de yatırımcıların büyük kısmı alçalan kanal ile karıştırmıştı. Daha sonra, fiyat iki paralel çizginin içinde düzeltildi; bu bir yükseliş bayrağı formasyonuydu ancak kolayca alçalan bir kanalla karıştırılabilirdi.

Encyclopedia of Chart Patterns kitabının yazarı Thomas Bulkowski, bir formasyon üç haftadan kısa sürdüğünde bayrak olduğunu, ancak bundan daha uzun sürdüğünde kanal olarak değerlendirilebileceği görüşünü daha önce paylaştı.

Yukarıdaki örnekte, düzeltmenin üç haftadan biraz fazla sürdüğü ve fiyat bayraktan çıktıktan sonra yeniden yükselişin başladığı görülüyor.

Burada ifade edilen görüş ve düşünceler yalnızca yazara aittir ve Cointelegraph.com’un görüşlerini yansıtmak zorunda değildir. Her yatırım ve ticaret hareketi risk içerir, bir karar verirken kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Kaynak